GE.Bedrock 1:50 000 - 1:250 000 is a simplified and transformed version of SGU's bedrock information in the scale of 1:50 000 - 1:250 0000 and conforms to the Inspire dataspecification for Geology through encoding according to GeoSciML 3.2
Syftet med berggrundskartan är att ge underlag för analyser i samband med t ex prospektering och översiktsplanerin. Informationen i kartan kan användas för framställning av olika tematiska produkter, t ex kartor över näringsinnehåll, värmeledningsförmåga och lämplighet för anläggningar. Informationen ligger till grund för SGUs tryckta berggrundskartor och olika karttjänster.
Datamängden är en sammanslagning av de tidigare produkterna Berggrund 1:50 000 och Berggrund 1:250 000. Informationen bygger på kartläggningar som påbörjades på 1960-talet och pågår än idag. Kartläggningen har under åren utförts med olika metoder, med olika observationstäthet på skiftande geografiskt underlag samt för presentationsskalor från 1:50 000 till 1:250 000. Den tidiga informationen har digitaliserats från tryckt kartunderlag. Från slutet av 1990-talet produceras data i digital miljö. Många kartlagda områden har publicerats som tryckta kartor inom SGUs serier Af, Ai, Ba, Ca och K och till dessa finns ofta utgivna beskrivningar som innehåller kompletterande information om arbetsmetoder och geologiska förhållanden. Information om dessa beskrivningar finns på www.sgu.se. Eftersom olika karteringsmetoder har tillämpats i olika områden och under olika perioder, så är produktens kvalitet inte enhetlig utan skiljer sig från område till område. Den mest detaljerad kartläggningen, som bygger på omfattande fältarbete har utförts främst i tätbefolkade och prospekteringsintressanta områden i delar av södra och norra Sverige. Gemensamt för alla metoder är att de bygger på observationer i fält av berghällar. Den insamlade informationen grundas i huvudsak på okulär bedömning. Prover för mikroskopundersökning, kemiska bergartsanalyser, petrofysiska analyser, åldersbestämningar m.m. tas i varierande omfattning. Information från externa källor, i första hand prospekteringsrapporter och forskningarbeten ställs samman och används i förekommande fall.